Guldkompassen

Jadu, vad ska man säga.

Detta är historien om Lyra, en liten flicka som lever i en av jordens alla parallella världar. Hon är otroligt målmedveten och nästan sjukligt envis. Därför lyckas hon bli indragen i ett äventyr som påminner lite om Pirates, Sagan och ringen, Narnia och Harry Potter på samma gång.

Människornas själ finns i ett djur som alltid är vid deras sida. Därför blir man automatiskt i fara när det händer något med ens djur. Dessa kallas för daimoner.

Lyra får en guldkompass av rektorn där hon undervisas och blir meddragen iväg till det hon tror jag vara Norden men det visar sig att kvinnan som hon litar på är hennes kidnappare. Det är många barn som försvunnit i dessa tider och Lyra känner att hon kommer bli nästa.

Men någoting med Lyra är inte som hos alla andra barn. Runt henne finns en profetia och hon kan läsa sanningen i Guldkompassen. Hon lär känna många på sin väg för att hitta de försvunna barnen och rädda de som betyder någonting för henne.

Hon blir nästan galet besatt i att veta hur allt ska göras, jag tycker det nästan blir lite tjatigt att en liten flicka vet exakt hur allt ska ske. Allt sker på hennes kommando och det blir som det alltid blir i sagor helt rätt. Därför är det en ganska typisk saga som inte har något slut i denna film utan man får snällt gå och vänta på en fortsättning.

Vackert filmad och uppbyggt. Den är nästan sevärd bara därför. Det är sånt som jag blir lycklig av, när det är så vackert så man vill befinna sig där själv. Det datagjorda är självklart overkligt, men det är väl så som sagor ska vara. Overkliga.

image8


Den är gjord efter en bok och jag är helt övertygad om att den är bättre på bok. Läs den, och se den.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0